СВЕТЪТ НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛ МНОГО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 10 000 ГОДИНИ

През август 2015 г. компаниите за онлайн разплащания Optimal Payments и Skrill се сливат в Paysafe и отварят най-големия си офис в София. Интериорът е поверен на българското дизайн студио Cachе Atelier. Половин година по-късно, си говорим с Димитър Мурджев, site manager на Paysafe България, за професиите на бъдещето и функционалния офис дизайн.


 

Dimitar Murdjev-Paysafe office-cache atelier-blog
Димитър Мурджев – site manager Paysafe България

Истината е, че в София друго такова изпълнение трудно ще намерите. Ако не бяхме попаднали на Cachе Atelier – съвсем случайно при това, не знам дали резултатът щеше да е същият… Искам да кажа,че с голям бюджет можеш да наемеш всяко архитектурно бюро, но това не означава задължително добър резултат. В нашия случай не става въпрос за изсипване на едни пари, а за създаване на продуктивна работна среда. Дори централатa ни в Лондон не изглежда така. Половин година по-късно мога да кажа, че интериорът на офиса функционира изключително добре. Единствената ми забележка е към цвета на мокета – светъл е, много красив, но се цапа. (дискретен смях)

Хубавият офис в модерна сграда и с добра локация придава висока стойност на всяка оферта за работа в IT сферата. И не само, разбира се. Но в нашия сектор, както прочие и в инженерния, конкуренцията за кадри е голяма. И когато видиш рецепцията… това е… как да кажа, като опаковката на една стока. От огромно значение за избора ти, макар и далеч не единствено. В Paysafe полагаме страшно много грижи за екипа ни, стараем се непрекъснато да го мотивираме. И често ни се иска още с първата среща кандидатът за работа да разбере, че компанията има сериозни намерения към него, че ще му отвари нови и далечни хоризонти. Вдигнахме летвата много високо, офисът ни е съизмерим със световните стандарти, но в България е все още единствен по рода си. Ами, не, не знам как биха се почувствали ако си тръгнат… За много от хората тук това е първа работа. С високия стандарт се свиква лесно. Днес младите хора са много по-прагматични, знаят от какво имат нужда тук и сега, а често и как да го получат. Те са реалисти. Ние бяхме оптимисти.

Да, значителна инвестиция. Хубавото е, че сме компания, на която не ѝ се налага да се колебае дълго може ли да си позволи подобна инвестиция, капитализацията ни в края на миналата година е над 2 милиарда щатски долара. Разсъждавахме единствено върху въпроса трябва ли да я направим. Отговорът беше “да”. Защото в IT индустрията най-голямото предимство са хората. Това е. Не машините, не парцелите, не обществените поръчки, а специалистите, които трябва да познаваш – като специфика на работа, но също и личностният им профил, техните очаквания.

Не от всеки става IT специалист, съвсем не, това е мит. Говоря за хора, които създават добре работещ продукт от самото начало. Иска се комплекс от качества, които едни имат, други – не. Горе-долу, на всеки 10 души един разполага с потенциала да направи кариера в нашата сфера като програмист. И това съвсем не е толкова страшно. Знаете ли какъв е бил IT специалистът в 18-ти век? Машинист. Говоря за професионално влияние, съизмеримо със степента на цивилизационният и икономически напредък, тогава Индустриалната революция… А знаете ли коя е професията на бъдещето, в която се очаква най-голям дефицит? Професията учен. И сега си представете, ако добрите програмисти днес са малко, то колко хора ще разбират от астрофизика например? Дори след 50 години… Така че, няма страшно. (смях) Не мисля, че светът се е променил особено през последните 10 000 години от гледна точка на човешко поведение, реакции и стереотипи. А и винаги ще има офлайн професии. Да станеш лекар онлайн не можеш, нали?

Любимият ми стол в офиса е този от рецепцията, има го и в зоната за релакс на горния етаж – Grand Repos на Vitra, страшно удобен. Екипът ни оценява високо, че работи в така издържана визуално, но най-вече удобна среда. Това, с което свикват трудно е работата в големи отворени пространства. И, да, на етажа с техническия ни екип, който често се преобразува в динамично формирани мини екипи – това са нашите програмисти – се наложи да добавим подвижни паравани. Обособихме условно отделени пространства, които не са изцяло изолирани едно от друго, но дават възможност за работа в по-малък екип и, съответно, осигуряват дискретността, която това изисква. Днес в Paysafe България работят над 650 души и за това отделяме много внимание на осветлението в офиса и за неговата климатизация.

Grand Repos by Vitra
Grand Repos – Vitra
Paysafe office space developers Sofia by cache atelier
офис програмисти Paysafe София

Когато дефинирахме параметрите на пространството и ремонтът на офиса започна, а сроковете бяха изключително скъсени – мисля, че бяхме първите наематели в Capital Fort – работната група по проекта, имаше ясна визия за това колко далеч трябва да стигнем в интериорния експеримент. Различните ни зали за срещи например са наша идея. И да, очакванията ни към дизайна бяха високи още в самото начало, а имахме и шанса да бъдем екип, който непрекъснато буташе границата напред. Аз лично за първи път виждах проект с такива размери.

Paysafe office space Sofia by cache atelier
офис Paysafe София – зала за срещи Турция

 

 

Paysafe office space Sofia by cache atelier
офис Paysafe София – зала за срещи Австралия

IT секторът у нас расте страшно бързо, факт. Сигурно има много компании, които биха били по-смели от нас в създаването на креативна офис среда, трендът Google е вече добре познат. Не искам да звуча сякаш Paysafe са единствените, които знаят как да поднесат комплимент на своите служители, нито че сме единствените, готови да направят революция в работната среда. Убеден съм, че не е така. Просто първи решихме да го осъществим – визия и удобство в едно. Надявам се, че с примера си ще мотивираме индустрията към по-добро. Ние също се мерим с колеги, чиито бизнес уважаваме. И наблюдаваме. VMware например. Моят фаворит сред компаниите, с които се конкурираме, имат изключителни ниво и разбиране за управлението на процесите, безспорен лидер като работодател и компания.

В момента се намирате в офиса на Paysafe България – стратегическа локация с бърз достъп от центъра на града и, общо взето, от всяка негова точка. С широка гледка към Витоша. Простор. Всичко тук е създадено да освободи мислите за нещо много по-голямо от обикновеното удобство. За него вече сме помислили.

Paysafe office space developers Sofia by cache atelier
офис програмисти Paysafe София – зона за хранене

Димитър Мурджев се среща с компютрите в края на 80-те години. “Увлякох се веднага и завинаги.” Разказва за това време като за “времето, в което нямаше Интернет” и обяснява своя избор да продължи развитието си във финансовата сфера така – “реших, че няма да се занимавам с програмиране, защото тогава пазарът в България беше малък, изолиран и професията не даваше големи възможности, а и съвсем не беше добре платена.” Пренасочва интереса си към финансовите услуги и ценните книжа, за да срещне години по-късно – далеч от родината – партньори, с които стартира първият онлайн проект, като настоящият размер на операциите разположени в България са резултат на множество трансформации и перипетии случили се през последните 15 години.