Петък е и тече ONE DESIGN WEEK в Пловдив. Ако сте решили да си спретнете бърз трип до града на тепетата за форума на фестивала ето няколко предложения от нас какво да правите извън рамките и локациите на фестивала.


Вярваме , че духа на един град не се крие в забележителностите от информационните брошури, където срещаш други т.нар. туристи като теб , а в онези места , където ще те заведе местния човек – кръстосал многократно улиците и открил малките по-добри и често по-спокойни местенца. Е, единия от нас говори на „и“ и е живял има-няма 20 години в Пловдив , така че малко проверена информация от нас:

Капана

cache atelier_kapana
снимка: nula32.bg – Теодор Стоянов

ОК, всички сме наясно колко hype e Капана. Горди сме , че бяхме едни от първите тръгнали да мислят как да превърнат мястото от голям безплатен паркинг в творчески квартал. В крайна сметка за добро или лошо, нещата не се получиха както ги мислихме и се надявахме, но пък препоръчваме да се разходите в горната част на квартала. Задължително минете през „книжарницата на леля София“ (може и да я пропуснете – оглеждайте се за стара дървена дограма, потънала в зеленина ) – така искаме да изглеждат всички книжарници – не само, защото обичаме старите книги повече от новите съмнителни издания , а и защото дамата винаги има какво да ви разкаже.

HINT: Питайте я за филма, който са снимали в книжарницата.

ул.Иван Вазов и тютюневите складове

снимка – skyscrapercity.com

Меката на магазините за обувки и задължителна дестинация за всяка себеуважаваща се абитурентка (поне ние като завършвахме гимназия). Ул. Иван Вазов всъщност е  супер място за разходка. Павирана и с дебела сянка – нещо , което бихте оценили със сигурност в пържещите пловдивски жеги. От нея лесно може да свърнете и да се разходите из района на тютюневите складове. Единият вече го няма. Честно казано вече няколко ги няма – просто около последния се разшумя (браво!) , но отидете заради тези, които сa все още там.

Две тепета

cache atelier_sahat tepe
снимка – чигот

Не може да идете до града на тепетата (факт: оригинално 7 , в момента 6 – едно са го бастисали и превърнали на павета) и да не се качите на някое от тях. Препоръчваме Бунарджика, защото е любимия ни парк в града, а пътя към Альоша на върха- около 15 минути. Горе е идеално за следобедно кафенце или обедно-следобедно-вечерна хладна бира. Алтернативния вариант е Сахат тепе – това с часовниковата кула. Разходете се и из квартала в основата на хълма – ей така, без очаквания.

Гребната

cache atelier_greben kanal
снимка – mehandzhieva.wordpress.com

Тук ще трябва да напуснете комфорта на „всичко ми е на 15 минути пеша“ на централната градска част, да се метнете на забележително чистия градски транспорт и да се разходите до гребния канал. Все още не можем да си обясним какво ни допада толкова да обикаляме около изкуствено създаден канал за гребане, но е факт, че като имаме възможност винаги ходим там.

На отиване ще минете покрай Братската могила, което както подсказва името е соц паметник в най-чист вид, което пък от своя страна е чудесно.

Найлона + Апартамента

cache atelier_nailona
снимка – 100текръчми.bg

И накрая стигаме до момента , в който ще трябва да се възнаградите за добре прекарания ден някъде. Напоследък се появиха интересни и многобройни места из града, набрали доста популярност. Ние залагаме на класиката. По-култово и вечно място в Пловдив от Найлона няма. Всеки има история в Найлона. Претенция 0% – атмосфера и класика – 100%.

cache atelier_apartament

Наш фаворит обаче е Апартамент 101 – преди RED EYE , a преди това Ерофеев. Независимо от формата и името вече 15 години ходим там, така че няма как да не го похвалим.

За хапването – съвсем непретенциозно – класически пловдивски junk food – дюнери от Aladin, а за десерт баклава от сладкарницата на Джумая джамия.

И още няколко бързи идеи ако ви остане време:

пространството пред Кино Космос

cache atelier_kosmos
снимка – колектив Кино Космос

Улица Отец Паисий и френското кафенце

cache atelier_otec paisii str
снимка – programata.bg

Основен принцип за добро изживяване – давайте смело пеша