СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА СВЕТИ ОТ ЕКРАНА НА КОМПЮТЪРА

Raphael Chichek -Vitra-cache atelier-blog
Рафаел Чичек – управител на The Project – ексклузивен представител на Vitra за България

Хубаво е още в самото начало да направим уточнението, че става въпрос за мебели, не за бани. Говорим за мебелите Vitra.

Как попаднах тук ли? Баща ми е бил директор на мебелна фабрика, така че – закономерно. Завърших психология и след години практика в консултирането на хора как да подобрят човешките си ресурси, започнах да ги консултирам как да подобрят своята офис среда. Така е по-добре.

За мен дизайнерските мебели са прозиведения на индустриалното изкуство. Когато купуваш такава мебел, очакваш да получиш близък до съвършенството продукт. За да го създадеш, се изисква изключителна прецизност. Хората казват дизайнът е в детайлите. Не, детайлите са самият дизайн. Да вземем Aluminium Chair на Vitra – най-имитираният стол. И въпреки това, оригиналът продължава да бъде прекрасен. Питат ме “Луди ли сте да продавате мебели на тeзи цени?” Вече зад всеки ъгъл има имитации. Фалшификатът представлява обида към дизайнера, но и към самия купувач. Защото истината е, че качеството, което получаваш, зависи от парите, които си похарчил. Чудиш се защо толкова скоро столът започва да скърца, защо вече не ти е удобен… Цената на продукта във времето е една от дефинициите за качество. Ако използваш офис бюрото си 20 години, цената на ден на твоя актив е всъщност ужасно ниска.

Първото наистина читаво нещо, което виждам в офис средата у нас, е офисът на Paysafe. Но знаете ли, в този проект припокриването между първоначалния проект на Cache atelier и крайния, реален резултат е 100%. Защото аз не съм архитект, аз съм консултант, който в зависимост от вашия проект може да даде едно, две, няколко решения. Това е моята работа. Да бъда финансово креативен. Работата на архитекта е да създаде цялостен проект и да го защити веднъж, когато го представя, и после – всеки следващ път, когато клиентът реши, че може импулсивно да промени голямата визия зад неговото изпълнение. Истината е, че при нас рядко идват архитекти с истински проекти. Обикновено нещата се случват на парче. В България клиентите все още са твърде силна страна. Един интериор се получава, когато архитект и клиент участват заедно в неговото създаване, поравно, 50 на 50. Но малко са тези, които се осмеляват да защитават докрай своите идеи, своя креативен труд. Случаят с Cacha atelier и Paysafe беше точно такъв. И резултатът е забележителен.

IT бизнеса днес се движи от креативността. Това се усеща и в офис пространствата. Любимото ми решение в офиса на Paysafe е зала “Испания”. Защото интериорът й показва нещо много характерно за креативността – че тя те сполетява неочаквано, но по-скоро тогава, когато не си външно дисциплиниран. Изключителна заслуга именно на Vitra е съчетанието между мебелите от домашния интериор и технологичното познание за офис продукт. Въвеждането на lounge chair в офис средата… Навремето имаше концепция, че колкото по-изправен седиш, толкова по-производителен си на работното си място. Вече не е така – не е нужно тялото ти е сгънато буквално под прав ъгъл… Промяната в положението на тялото, промяната в позата те водят до определни мисли. И да внесеш нови пози в работата е чудесно. В Paysafe например хората могат освен да сменят работното си място по всяко време, и да го предефинират.

Paysafe office space Sofia by cache atelier
офис Paysafe София – зала за срещи Испания

Ами, да, това са най-типичните за Vitra неща и офис мебелите под тази марка – спазването на технологичната рецепта на производителя и огромното количество ръчни операции, както и смесването на високо ергономични офис столове и кресла с продукти, които на пръв поглед са създадени за вашия дом, т. нар. фюжън офис интериор. Често офис мебелите се създават от огромни имена в домашния интериор. Но материалът, детайлът, изпълнието – те продължават да отговарят дори на най-претенциозните изисквания. Свръх продукт, пренесен в офис, по дефиниция – най-масовата среда.

И ето как, с фюжън интериорите, външният свят нахлува в офиса ви по адски симпатичен начин. В офиса на Paysafe например това се случва географски. С толкова разнообразни продукти и различни зали за срещи и конферентни разговори.

Paysafe office space Sofia by cache atelier
офис Paysafe София – зала за срещи Норвегия

Аз лично не се чувствам добре сред много мебели. Хубаво е да ги има, но не и да са преобладаваща част в един интериор. Мебелите са аспект. Просторът на едно пространство е най-големият лукс. Но също хубав бетон, хубав килим, добре обработен метал. Заведение… Не, не знам, не мога да кажа. Не посещавам заведения често. Пазарът е залят с реплики. Има хубави места в града, направени с реплики… Не обичам да ходя там.

Работата ни с Cachе аtelier за Paysafe продължи няколко месеца. В този офис има над 650 наши стола. Харесвам много ID Trim L – много интересен продукт от ергономична гледна точка, част от модулна платформа, с която човек може да си прави каквото си иска. Под цялото това нещо стои много елегантен детайл на Vitra за плавен реглаж и меко движение на самия стол. Тук вече говорим за чиста медицина, не просто философия на работната среда – ако работите на този стол, вашите мускули не атрофират. Друго. Повечето хубави, дизайнерски столове се грижат за кръста и раменния пояс. Но всичко приключва с това. А добрата опора за врата и главата? Как да бъде запазена линията на очите към компютъра? Общо взето, в стол без опора за врата и главата, имаш чувството, че си седнал с чаша уиски в едната ръка, с цигара – в другата. А ние не искаме да постигаме този ефект с офис столовете, нали? Хаха!

ID Trim L -Vitra-cache atelier-blog
ID Trim L -Vitra

Нещо, което много харесвам в решенията на Cache atelier за Paysafe са диваните Alcove. Те формират мебелните стаи в отвореното офис пространство. С тях решаваме няколко проблема – как да не бъдеш наблюдаван постоянно, как да проведеш дискретен разговор (защото са звукопоглъщащи) и как офисът ти да изглежда наистина колоритен (защото разнообразието от цветове е голямо).

Paysafe office space Sofia by cache atelier
офис Paysafe София – дивани Alcove

… Има български дизайнери, да, така е. Но големият дизайн зависи най-вече от голямата индустрия. В България, за жалост, мебелна индустрия не съществува.

Но има светлина в тунела. Общо взето, тя свети в синьото на компютъра.