ЗА МЕН КРАСОТАТА Е В ПРОСТИТЕ, СЕМПЛИТЕ НЕЩА, ОСОБЕНО ПЪК АКО СА И ПРАКТИЧНИ

Никога не сме крили колко сме горди със SiteGround – не само защото са млади, свежи и отличаващи се, а защото са прекрасния пример как и в България нещата могат да се случват “като хората”. Говорим си с Тенко Николов – CEO на компанията за това защо е добре да инвестираш в работна среда и какви са хората зад SiteGround.


Tenko Nikolov_SiteGround CEO
Tенко Николов – CEO  SiteGround

_Откъде научи за Cache? Знаеше ли нещо за нас, преди да ни срещнеш? Истина ли се оказа?
От едно момиче, с което работим заедно. Само хубави неща чух от нея, а иначе да си призная нищо не знаех за вас. Но и всичко се оказа вярно ; )

_Хората, които карат X5-ци, обикновено харесват интериори на благополучието. Какъв е твоят случай?
Не харесвам интериори на благополучието, или както още ги наричат по нашите географски ширини – Неомутренски Барок. За мен красотата е в простите, семплите неща, особено пък ако са и практични. Всичките ни офиси отговарят на тази философия.

no to mutro barok
не на мутробарока

_Защо инвестираш в работна среда? Това маркетинг тул ли е или нещо, в което наистина вярваш?
Ами имаше един стар хубав виц:

Финансовия Директор пита CEO-то:

– Какво ще стане, ако сега инвестираме в хората си, а после те напуснат?

А CEO-то отговаря:

– А какво ще стане ако не инвестираме в тях и решат да останат?

Та шегата на страна, но наистина вярвам, че работодателят трябва да инвестира в това, да предостави комфорт и добри условия на труд на служителите си. Инвестицията в това е не малка, но определено има своя принос за подобряване ефективността на колектива и на ангажираността на служителите. А офиса, бъдейки голяма част от работната среда, далеч не единствената, в която ние в SiteGround инвестираме. Инвестираме още в обучение на служителите си, пращаме ги на конференции в България и по цял свят и много други…

_Какви хора работят в SiteGround? И какво мислят те за мястото, на което прекарват по-голямата част от деня си?
Ами с няколко думи – млади, свободомислещи и инициативни. Хора с амбиции и желание за развитие. До сега чувам само готини неща от тях за офисите ни, показват ни ясно че ценят готината работна среда, която получават. И това определено ме мотивира да искам всеки следващ офис да е по-як от предишния.

SiteGround people
хората в SiteGround на 12-ия рожден ден на компанията

_Любимото ти интериорно решение от Cache?
Огромната дървена врата от прорязано дърво на офиса ни в Стара Загора. Офисът изглежда много куул още от вратата ; )

SiteGround office space in Stara Zagora by cache atelier
детайл на врати в офиса на SiteGround – Стара Загора

_Цялата случка с офиса на компанията ти в Мадрид е като легенда – българска компания, млад CEO, топ локация в аристократична европейска столица. За какво, всъщност, става въпрос?
Ние работим на международния пазар от деня на създаването си. Реално голяма част (около 50%) от клиентите ни са от САЩ, а останалите – предимно от Западна Европа и Австралия. Общото между клиентите ни е, че са англоговорящи, тъй като цялата ни услуга и поддръжка до миналата година бе само на английски език. Направи ни впечатление обаче преди време, че имаме много испаноговорящи клиенти и така се роди идеята да си направим първия офис извън територията на България. Отне над година планиране, а после дойде моментът да намерим и физическото помещение, да му направим ремонт и обзаведем – за което съм благодарен, че ви имаше вас ; )

Сега офисът ни в центъра на Мадрид е напълно функционален, модерен и готин, а в него работят десетки щастливи SiteGround служители.

SiteGround office space Madrid by cache atelier
входно пространство в офиса на SiteGround – Maдрид

_Вярваш ли в децата?
Децата са най-важното нещо на този свят. Вярвам, че светлината на бъдещето ни зависи изцяло от това как възпитаваме децата си, от ценностната система която им изграждаме и от начина, по който ги учим да възприемат света.
_Кои са 5-те най-важни стъпки в пътя на твоя успех?
Упоритост
Фокус
Вяра в колегите ми и че това, което правим е на световно ниво
Желанието да се уча
.. и многооооо, много бачкане

_Защо IT бизнесът в България е така успешен?
Защото се прави предимно от млади хора, необременени от сивите практики в другите сфери на бизнес в България. А на IT сцената България определено има какво да покаже на света. Не случайно, а бих казал и съвсем заслужено ни наричат Силициевата долина на Европа.

_Ти си топ работодател. Какво ще се случи с трудово-правните отношения между собственик и служител в следващите 10 години? Дай ни твоята прогноза.
Не бих могъл да гадая, но се надявам да са само положителни неща ; )